Innan avresan

Tidigare erfarenheter
Brorsan, fiskar "hela tiden", farsan så fort tillfälle ges och jag lite mer sporadiskt, ingen av oss har någon större erfarenhet/kunskap om fiske i havet utmed Norges kust. Brorsan & jag åkte under många år däremot årligen en sväng ner till väskusten, oftast Gullmarn, för havsfiske. Nu är ju Gullmarn & Senja inte riktigt samma sak. Ska man tro på vad man läser så är det så att det vi i Gullmarn skulle klassa som en skaplig fisk knappt godkännas som agn på Senja. Däremot, lär ju fiskets grundprinciper vara desamma, "bara" att skala upp allt, linor, betesvikter, mm.

Utrustning
Så, det har varit mycket surfande inför resan, och som vanligt när det gäller fiske finns inga absoluta sanningar. En är tvärsäker på att det är stormjigg som gäller, en annan är lika övertygad om agnat pilk, som den tredje talar sig varm för Svenskspilken. Att det är flätlina som gäller är verkar alla dock vara överens om, fast vilken grovlek finns det olika teorier om. Brorsan hittade en låda med drygt ett tjugotal pirkar på Tradera, vi kompletterade med lite jiggar (200 - 385 g) och bestämde oss för att det får räcka, Sedan tar var och en med 1 rejält båtspö + rulle med minst 300 m lina och 1 kraftigt spinnspö. Sedan har vi självklart tafsar, pärlor, lekande, huggkrokar mm, mm. Så vi tror vi klarar oss.

Resan
Vi är bosatta i Eskilstuna/Torshälla och resan på ca 160-170 mil enkel resa kommer att företas med brorsans husbil. Vi har stugan från 9/5 och som planen ser ut nu kommer vi åka tidigt fredag 8/5 för att ta oss till Kiruna och övernatta där. På morgonen 9/5 bunkrar vi så det sista i Kiruna och åker resterade vägen.